
.jpg)
"Als je iets in je leven wilt veranderen,
moet je dat eerst in jezelf zoeken"
​
​
​
Interview met Annemarie en Gert
Op een mooie warme zomerdag vertrekken we naar het prachtige Hanzenstadje Elburg voor een gesprek met Annemarie Scholten en Gert Mateboer. Vlak voor Elburg slaan we af naar La Grange. Het is niet overdreven wat ze vertellen op hun website; op het moment dat je de oprijlaan binnenrijdt, waan je je in een andere omgeving. De vogeltje kwetteren gezellig en de zon schijnt door de bomen. Wat een locatie al niet kan doen met een mens. We stellen Annemarie en Gert een paar vragen over La Grange en wat we daar kunnen vinden. De website geeft veel informatie, maar altijd fijn om ook een beeld te vormen aan de hand van een gesprek.
​
Zakelijke wereld
Wat opvalt is dat Gert en Annemarie niet van huis uit hulpverleners zijn. Ze hebben beiden in de zakelijke markt gewerkt. Een harde wereld gedreven door resultaat en geld. Wat ze nu doen is wel het tegenovergestelde. We stellen ze de vraag wat ze meenemen uit die zakelijke wereld. Annemarie vindt gelijk al dat het eigenlijk niet het tegenovergestelde is. “Het gaat om hoe jezelf in het leven staat en je functie uitvoert. Als projectmanager bij de woningstichting vond ik het leuk en belangrijk om bezig te zijn met bijzondere doelgroepen.” Ze vervolgt: “Wat ik meeneem uit mijn vorige werk is dat je van betekenis wil zijn voor andere mensen. Ik breng graag over wat mij heeft geholpen om mij beter te voelen en meer mijzelf te zijn.”
​
Nuchter
Gert, als directeur van een bouw- en projectontwikkelingsbedrijf, vindt ook de scheiding niet zo zwart-wit. Hij geeft duidelijk aan wat hij graag wil behouden uit zijn vorige werk. “Het resultaatgerichte en het niet opgeven neem ik daarvan mee en ook het nuchtere met beide benen op de grond blijven staan. Daarbij was ik in het bedrijf al veel bezig met het coachen van medewerkers. De meeste voldoening haalde ik uit mijn werk als het weer lukte om iemand te laten groeien als persoon en soms ook in zijn of haar functie.”
​
Hocus pocus
Op de website lezen we dat Annemarie het in het begin niet zo had met het transformeren van pijnlijke gevoelens. Ze vond het maar hocus pocus. Wat heeft haar doen veranderen van mening?
Annemarie moet even nadenken. “Ik heb het aan den lijve ervaren. Ik merkte dat je jezelf beter gaat voelen als je een gevoel transformeert. Dat je aan dat gevoel dan niet meer zo snel of niet zo heftig getriggerd wordt. Bijvoorbeeld als ik het gevoel krijg dat ik er niet bij hoor. Dan realiseer ik me dat dat gevoel niet van nu is, maar teruggaat naar het gevoel dat ik vroeger had als jongste en enigst meisje in een gezin met twee oudere broers.”
​
Levensles
We krijgen het over levenslessen. Wat is van het stel de belangrijkste levensles geweest?
Gert vertelt dat zijn belangrijkste les is dat als je dingen in je leven wil veranderen, je dat bij jezelf moet zoeken. En hoe meer je jezelf bent en durft te spiegelen, hoe beter dat voelt. Annemarie: “Mijn belangrijkste levensles is dat situaties heel vaak niet zijn zoals je ze in het hoofd hebt geprent. Door te voelen in je lichaam kom je erachter dat situaties soms op dat moment heel anders voor je voelde. Je hebt je lichaam nodig om te transformeren en uiteindelijk te healen.”
​
Samen of alleen
Op de website lezen we dat de gesprekken samen gehouden worden, of alleen met Gert of Annemarie. Kunnen ze daar iets meer over zeggen? Ze leggen uit dat twee mensen meer zien en voelen, dan een. Gert geeft aan dat hij nogal volhoudend is: “Ik laat vaak niet los en ga door met puzzelen en vragen stellen zodat we tot de kern komen. Annemarie vult aan: “Ik zie snel de emotie bij de klant of voel iets. Zodat ik heel gericht een vraag kan stellen, waardoor de klant bij een bepaald gevoel of inzicht kan komen.”
​
Weigeren?
Mensen kunnen met veel problemen bij La Grange terecht. Weigeren ze ook wel eens mensen?
Het woord weigeren gaat ze een beetje te ver. Wat ze belangrijk vinden is dat hun methode past bij de cliënt en dat die methode aanspreekt. Gert: “Daarom werken we ook met een kennismakingsgesprek. We hebben één keer gehad dat er na de kennismaking, geen vervolggesprek plaatsvond. En dat kwam doordat degene was gestuurd door iemand. Het is heel belangrijk dat de cliënt zelf aan de slag wil met zijn of haar probleem of situatie.”
​
Trots
Beiden geven ze aan dat het fijn is om na afloop weer eens wat te horen van iemand. Annemarie vertelt dat ze ooit iemand hielp waar ze lange tijd niets meer van hoorden. Ze vertelt, zichtbaar trots: “Ineens kregen we een grote bos bloemen met excuses dat ze niets meer had laten horen en dat kwam, zei ze, omdat het zo goed met haar ging! Wat er gebeurt is dat mensen dichter bij zichzelf komen, zich vrijer en meer ontspannen voelen. En dat is altijd opnieuw heel fijn om te zien.” Gert geeft ook een mooie voorbeeld van iemand die achteraf aangaf hoe fijn ze geholpen was. ”Dat ging via een moeder die ons vertelde dat ze ons heel dankbaar was, omdat we in haar ogen haar dochter hadden ‘gered’. Dat is zo fijn om te horen.”
Meegeven
We eindigen ons gesprek. Ook al komen mensen niet bij La Grange voor gesprekken, wat zouden ze dan toch aan de persoon die dit leest willen meegeven?
Annemarie weet al snel het antwoord; “Dat je nooit te oud bent om aan zelfontwikkeling te doen. En als je er eenmaal aan begint, wil je door.” Gert sluit daarbij aan: “Het maakt niet uit voor wie je kiest om geholpen te worden, als je er maar mee begint als je de behoefte voelt. Elke ervaring helpt je verder als je ervan leert en er wat mee doet. Als je steeds beter je gevoel volgt, komen de juiste mensen wel op je pad. Daar mag je op vertrouwen …”